🎥 Tokom 2019. naučnici otkrili 71 novu biljnu i životinjsku vrstu

🎥 Tokom 2019. naučnici otkrili 71 novu biljnu i životinjsku vrstu

Na svetsku listu biljaka i životinja, dodata je 71 nova vrsta koje su naučnici pronašli u najudaljenijim delovima Zemlje i okeana.

Na listu je upisano 17 vrsta riba, 15 guštera, osam biljaka koje cvetaju, šest morskih puževa, pet paukova, četiri vrste jegulje, tri vrste mrava, tri tvora, dve vrste raža, dve ose, dva korala, dva guštera i dve vrste mahovine.

Naučnici su pretražili dubine okeana i putovali pustinjama i gustim šumama u potrazi za nikada viđenim vrstama biljnog i životinjskog sveta.

Riba nazvana Vakanda, gizdavi morski puž i ugrožena, bezbojna vrsta paukova koji vrebaju u večitoj tami hrvatskih pećina, našli su se na listi kalifornijske Akademije nauka.

Vakanda je pronađena na dubini od 60 metara u blizini obale Tanzanije. Šest centimetara duga ribica ljubičaste krljušti nazvana je po mitskoj zemlji iz Marvelovog univerzuma i filma Crni panter.

Tokom 2019. naučnici su pronašli i retku vrstu cveta sa belim pupoljcima Trembleya altoparaisensis. Ovaj cvet je karakterističan po tome što se šeta, zbog čega ga je bilo teško pronaći, kažu naučnici.

“Ljudi misle da se biljke ne pomeraju, ali to nije tačno. Zbog klimatskih promena, biljke se sele u oblasti kojeim viÅ¡e odgovaraju”, rekao je botaničar Frenk Almeda.

U hrvatskim pećinama, naučnici su pronašli Lolu konavoku, providno paukoliko stvorenje sa osam nogu, dok su Meksikiu otkrili pauka koji živi na mravima koje ulovi u Čihuahan pustinji.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *