­čÄą Tokom 2019. nau─Źnici otkrili 71 novu biljnu i ┼żivotinjsku vrstu

­čÄą Tokom 2019. nau─Źnici otkrili 71 novu biljnu i ┼żivotinjsku vrstu

Na svetsku listu biljaka i ┼żivotinja, dodata je 71 nova vrsta koje su nau─Źnici prona┼íli u najudaljenijim delovima Zemlje i okeana.

Na listu je upisano 17 vrsta riba, 15 gu┼ítera, osam biljaka koje cvetaju, ┼íest morskih pu┼żeva, pet paukova, ─Źetiri vrste jegulje, tri vrste mrava, tri tvora, dve vrste ra┼ża, dve ose, dva korala, dva gu┼ítera i dve vrste mahovine.

Nau─Źnici su pretra┼żili dubine okeana i putovali pustinjama i gustim ┼íumama u potrazi za nikada vi─Ĺenim vrstama biljnog i ┼żivotinjskog sveta.

Riba nazvana Vakanda, gizdavi morski pu┼ż i ugro┼żena, bezbojna vrsta paukova koji vrebaju u ve─Źitoj tami hrvatskih pe─çina, na┼íli su se na listi kalifornijske Akademije nauka.

Vakanda je prona─Ĺena na dubini od 60 metara u blizini obale Tanzanije. ┼áest centimetara duga ribica ljubi─Źaste krlju┼íti nazvana je po mitskoj zemlji iz Marvelovog univerzuma i filma Crni panter.

Tokom 2019. nau─Źnici su prona┼íli i retku vrstu cveta sa belim pupoljcima Trembleya altoparaisensis. Ovaj cvet je karakteristi─Źan po tome ┼íto se ┼íeta, zbog ─Źega ga je bilo te┼íko prona─çi, ka┼żu nau─Źnici.

“Ljudi misle da se biljke ne pomeraju, ali to nije ta─Źno. Zbog klimatskih promena, biljke se sele u oblasti kojeim vi┼íe odgovaraju”, rekao je botani─Źar Frenk Almeda.

U hrvatskim pe─çinama, nau─Źnici su prona┼íli Lolu konavoku, providno paukoliko stvorenje sa osam nogu, dok su Meksikiu otkrili pauka koji ┼żivi na mravima koje ulovi u ─îihuahan pustinji.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *