? Ronioci u moru pronašli neobičnu masu

? Ronioci u moru pronašli neobičnu masu

Uprkos tome što čudna okrugla masa otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj podseća na nešto što bi se moglo videti u naučnofantastičnim filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda “REV Ocean”.

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviteru, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari – nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine. Primera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i subtropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca ravnomerno svuda raspoređena, dok je masa Leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila Nacionalna geografija, velika i do četiri metra u prečniku.

Izvor:  Science Alert 
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *