🎥 Ronioci spasili 900 boca najkvalitetnijeg konjaka namenjenih ruskom caru

🎥 Ronioci spasili 900 boca najkvalitetnijeg konjaka namenjenih ruskom caru

Tim ronilaca pronašao je na dnu Baltičkog mora brod koji je prevozio 900 boca francuskog konjaka namenjenih ruskom caru Nikolaju II i koji je 1917. potopila nemačka podmornica. Ronioci su uspeli da spasu dragoceni teret.

Na vrhuncu Prvog svetskog rada, švedski brod “Kiros“ isplovio je iz Francuske za Petrograd, noseći 50 sanduka francuskog konjaka i još 15 sanduka likera za Nikolaja II.

Rusija je i dalje formalno bila u ratu sa Nemačkim carstvom, pa je teret poslat iz Francuske na brodu koji je pripadao neutralnoj Švedskoj.

“Kiros“ nikada nije stigao na svoje odredište. Dok je prolazio pored ostrva Aland u Baltiku, presrela ga je nemačka podmornica UC-58

Posada je prebačena na drugi brod i vraćena u Švedsku a 200 boca najboljeg i najkvalitetnijeg francuskog pića je završilo na dnu mora jer je kapetan procenio da je “Kiros“ krijumčario ilegalne proizvode.

Olupina je pronađena pre 20 godina ali je tada procenjeno da bi bilo previše opasno zaroniti i pokušati vađenje tereta.

Sada je, ipak, tim švedskih i islandskih ronilaca odlučio da pokuša i uspeo, prenose švedski mediji.

Posle nekoliko godina priprema, konačno su krenuli u akciju i uz pomoć robota uspeli da spasu oko 600 boca konjaka “De Haartman & Co” i 300 boca likera “Benediktin“.

Boce koje su izložili čine se da su netaknute. Neke od njih i dalje nose originalne voštane pečate i oznake.

“Važnost ovoga ne može da se dovoljno naglasi. Ne samo da je ovo retko otkriće, već je i deo istorije carske Rusije“, saopštio je švedski tim.

Posebna pažnja je na likeru “Benediktin“ koji se više ne proizvodi, a njegovog proizvođača, koji vuče korene od francuskih monaha, preuzeo je “Bakardi“.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *