­čÄą Ronioci spasili 900 boca najkvalitetnijeg konjaka namenjenih ruskom caru

­čÄą Ronioci spasili 900 boca najkvalitetnijeg konjaka namenjenih ruskom caru

Tim ronilaca prona┼íao je na dnu Balti─Źkog mora brod koji je prevozio 900 boca francuskog konjaka namenjenih ruskom caru Nikolaju II i koji je 1917. potopila nema─Źka podmornica. Ronioci su uspeli da spasu dragoceni teret.

Na vrhuncu Prvog svetskog rada, ┼ívedski brod “KirosÔÇť isplovio je iz Francuske za Petrograd, nose─çi 50 sanduka francuskog konjaka i jo┼í 15 sanduka likera za Nikolaja II.

Rusija je i dalje formalno bila u ratu sa Nema─Źkim carstvom, pa je teret poslat iz Francuske na brodu koji je pripadao neutralnoj ┼ávedskoj.

“KirosÔÇť nikada nije stigao na svoje odredi┼íte. Dok je prolazio pored ostrva Aland u Baltiku, presrela ga je nema─Źka podmornica UC-58

Posada je preba─Źena na drugi brod i vra─çena u ┼ávedsku a 200 boca najboljeg i najkvalitetnijeg francuskog pi─ça je zavr┼íilo na dnu mora jer je kapetan procenio da je “KirosÔÇť krijum─Źario ilegalne proizvode.

Olupina je prona─Ĺena pre 20 godina ali je tada procenjeno da bi bilo previ┼íe opasno zaroniti i poku┼íati va─Ĺenje tereta.

Sada je, ipak, tim ┼ívedskih i islandskih ronilaca odlu─Źio da poku┼ía i uspeo, prenose ┼ívedski mediji.

Posle nekoliko godina priprema, kona─Źno su krenuli u akciju i uz pomo─ç robota uspeli da spasu oko 600 boca konjaka “De Haartman & Co” i 300 boca likera “BenediktinÔÇť.

Boce koje su izlo┼żili ─Źine se da su netaknute. Neke od njih i dalje nose originalne vo┼ítane pe─Źate i oznake.

“Va┼żnost ovoga ne mo┼że da se dovoljno naglasi. Ne samo da je ovo retko otkri─çe, ve─ç je i deo istorije carske RusijeÔÇť, saop┼ítio je ┼ívedski tim.

Posebna pa┼żnja je na likeru “BenediktinÔÇť koji se vi┼íe ne proizvodi, a njegovog proizvo─Ĺa─Źa, koji vu─Źe korene od francuskih monaha, preuzeo je “BakardiÔÇť.

Izvor: Agencije
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *