­čÄą Ronioci prona┼íli olupinu rimskog broda s posudama o─Źuvanog vina i maslinovog ulja

­čÄą Ronioci prona┼íli olupinu rimskog broda s posudama o─Źuvanog vina i maslinovog ulja

Rimske poslastice su provele 1.800 godina na dnu Mediterana te su postale pravo blago za arheologe koji su ih prona┼íli u jednoj od najo─Źuvanijih olupina iz tog perioda.

U videu objavljenom na internetu vidi se brod i njegovi artefakti, kao i kompleksan posao koji obavljaju ronioci kako bi ih izvukli s dna na površinu.

“Ova olupina je jedna od najo─Źuvanijih u celom Mediteranu, a poti─Źe iz Rimskog carstva”, saop┼ítilo je Ministarstvo kulture na Majorki.

Mali teretni brod je verovatno potonuo blizu obale Majorke nekad u 3. veku, a plovio je s juga Iberije, koja je sada deo moderne Španije, prema Rimu.

Nau─Źnici koji su otkrili olupinu veruju da je ostala gotovo u potpunosti ─Źitava, jer je brzo potonuo i napunio se vodom. Da ga je kojim slu─Źajem zahvatila oluja, krhotine olupine i teret bi bili rasuti.

U brodu su prona─Ĺene 93 savr┼íeno o─Źuvane zemljane posude koje su bile ispunjene vinom, maslinovim uljem i garumom, ribljim sosom.

Upravo je garum bio jedan od najpopularnijih soseva koji se pravio od fermentirane riblje iznutrice. Dodavao se mnogim jelima, proizvodio se u Španiji a zatim se izvozio u Rim i druge delove carstva.

Izvor: Agencije
Video: IBEAM. Instituto Balear de Estudios en Arqueolog├şa Mar├ştima
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *