🎥 Ronioci pronašli olupinu rimskog broda s posudama očuvanog vina i maslinovog ulja

🎥 Ronioci pronašli olupinu rimskog broda s posudama očuvanog vina i maslinovog ulja

Rimske poslastice su provele 1.800 godina na dnu Mediterana te su postale pravo blago za arheologe koji su ih pronašli u jednoj od najočuvanijih olupina iz tog perioda.

U videu objavljenom na internetu vidi se brod i njegovi artefakti, kao i kompleksan posao koji obavljaju ronioci kako bi ih izvukli s dna na površinu.

“Ova olupina je jedna od najočuvanijih u celom Mediteranu, a potiče iz Rimskog carstva”, saopštilo je Ministarstvo kulture na Majorki.

Mali teretni brod je verovatno potonuo blizu obale Majorke nekad u 3. veku, a plovio je s juga Iberije, koja je sada deo moderne Španije, prema Rimu.

Naučnici koji su otkrili olupinu veruju da je ostala gotovo u potpunosti čitava, jer je brzo potonuo i napunio se vodom. Da ga je kojim slučajem zahvatila oluja, krhotine olupine i teret bi bili rasuti.

U brodu su pronađene 93 savršeno očuvane zemljane posude koje su bile ispunjene vinom, maslinovim uljem i garumom, ribljim sosom.

Upravo je garum bio jedan od najpopularnijih soseva koji se pravio od fermentirane riblje iznutrice. Dodavao se mnogim jelima, proizvodio se u Španiji a zatim se izvozio u Rim i druge delove carstva.

Izvor: Agencije
Video: IBEAM. Instituto Balear de Estudios en Arqueología Marítima
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *