🎥 PRIRODNI SPEKTAKL: Snimljen trenutak u kom se, na hiljade, morskih kornjača gnezde

🎥 PRIRODNI SPEKTAKL: Snimljen trenutak u kom se, na hiljade, morskih kornjača gnezde

Naučnici iz Ministarstva za životnu sredinu i nauku iz Kvinslenda (DES) i Fondacija Velikog koralnog grebena uspeli su da snime jedinstvene slike na kojima možete videti hiljade zelenih kornjača, okupljenih na Velikom koralnom grebenu u Australiji.

Uspeli su da snime najveću koloniju zelenih morskih kornjača, koja se nalazi na ostrvu Raine, udaljenom 620 kilometara severozapadno od australijskog grada Kirnsa.

Zelene morske kornjače (lat. Chelonia mydas), nazvane po boji hrskavice i masti iz organizma, nalaze se uglavnom u tropskim i suptropskim vodama i migriraju na velike udaljenosti između područja hranjenja i plaža na kojima su se izlegle, a to rade čak i nakon 35 godina posle svog dalaska na svet.

Inače, ova morska stvorenja proglašena su za ugroženu vrstu.

Lov, prekomerno sakupljanje jaja, gubitak mesta za gnežđenje i ulovljanje u ribolovnu opremu glavne su opasnosti s kojima se moraju suočiti. Zbog toga je njihova eksploatacija zabranjena u gotovo svim zemljama sveta i nezakonito je hvatanje, oštećivanje ili ubijanje kornjača ove vrste.

Ostrvo Raine najveća je kolonija zelenih kornjača na svetu, ali uprkos tome što imaju hiljade primeraka, naučnici su primetili da se ne razmnožavaju kako se očekivalo.

“Otkrili smo da, iako ove ogromne kolonije postoje, stvarna reprodukcija ne funkcioniše srazmerno broju jedinki”, kaže Andrev Dunstan iz DES-a.

Naučnici su primetili da kornjače padaju sa litice, da su zarobljene u pesku, vrućina im škodi i gnezda su im poplavljena.

Nakon sprovođenja niza intervencija za pomoć kornjačama, naučnici su pokušali da prate populaciju. U istraživanju sprovedenom u decembru i objavljenom u naučnom časopisu PLUS ONE, otkrili su da je upotreba bespilotnih letelica najtačniji način dokumentovanja ovih ugroženih morskih stvorenja.

Da bi pobrojali kornjače, istraživači su prvo obojali oklope kornjača belom netoksičnom bojom dok su se okupljali na plaži, a zatim su čekali da se vrate u vodu.

Kada su pokušali da prebroje kornjače s čamca, otkrili su da su dobili pogrešne rezultate. Za veću preciznost i lakoću, naučnici su koristili bespilotne letelice za snimanje.

„Teško je bilo pokušati tačno prebrojati hiljade obojenih i neobojanih kornjača iz malog čamca u teškim vremenskim uslovima. Korišćenje drona je lakše, sigurnije, mnogo tačnije, a podaci se mogu odmah i trajno arhivirati.”, rekao je Dunstan.

Portal NA VODI
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *