🎥 Potezanje oružja i gađanje kamenjem – oči u oči sa kradljivcima ribe

🎥 Potezanje oružja i gađanje kamenjem – oči u oči sa kradljivcima ribe

Ribokrađa je problem sa kojim se suočavaju čuvari svih ribolovnih voda. Samo 2019. godine ribočuvari “Voda Vojvodine” zaplenili su 63 kilometra nelegalno postavljenih mreža. Ekipa RTS-a proveravala je jedan njihov radni dan.

Ribočuvarska služba “Voda Vojvodine” iz Zrenjanina pokriva kanalsku mrežu u dužini od pedeset kilometara, gotovo su svakodnevno na terenu. Ekipa RTS-a provela je sa njima jedan dan po izuzetno teškim vremenskim uslovima, jer, prema rečima ribočuvara tada su ribokradice najaktivnije.

Koliko god je vrebala opasnost od kradljivaca ribe, još veća opasnost je od velikih talasa koji su pretili da svaki trenutak prevrnu čamac.

Šef ribočuvarske službe Zrenjanin Živica Kirćanski kaže da su najaktivniji kada i ribokradice.

“Najaktivniji su za vreme posta, kada je loše vreme i kada očekuju da niko neće izaći da ih kontroliše i to su od prilike uslovi rada”, priča Kirćanski.


Svakodnevni susreti sa kradljivcima

Ribočuvar Igor Momirski kaže da sa njima imaju svakodnevne susrete.

“Definitivno su opasniji noću. Danju se skrivaju i sklanjaju se od nas. Znači noću ima potezanja oružja, škljockanja, gađanja, bacanja kamenja i sa raznoraznim predmetima, ali uglavnom kada dođe do bliskog susreta, onda se sklanjaju”, navodi Momirski.

Samo prošle godine ribočuvarska služba “Voda Vojvodine” zaplenila je šezdeset sedam kilometara nelegalno postavljenih mreža, kao i sto pedeset raznoraznih alata sa kojim se koriste ribokradice.

“Ono što je najznačajnije, protiv četrdesetčetri osobe pokrenut je postupak i sudskim putem većina tih postupaka je pozitivno okončana. Kazne za ribokradice, koji na neadekvatan način izlovljavaju, ribu kreću se od pet hiljada do stotinupedeset hiljada dinara”, navodi Milivoj Stojanović, rukovodilac odeljenja za ribarstvo “Voda Vojvodine”.

Nadležni iz “Voda Vojvodine” apeluju na sve koji žele da uživaju u sportskom ribolovu da kupe dozvole, čija cena se u odnosu na prošlu godinu nije menjala i iznosi sedam hiljada dinara.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *