🎥 Po prvi put su objavljeni snimci elitnih borbenih ronilaca vojske Kine

🎥 Po prvi put su objavljeni snimci elitnih borbenih ronilaca vojske Kine

Video objavljen na kineskom sajtu People's Daily, prikazuje vežbu mornaričkih specijalaca iz Narodne oslobodilačke vojske – Điaolong komandose. Sa imenom koje znači “Morski zmajevi”, ova elitna jedinica ima zadatak da sprovodi razne podvodne operacije – i opremljena je specijalnom opremom za obavljanje zadataka, uključujući neobično naoružanje.

Prema državnim medijima, komanda im se nalaze se u Sani, najjužnijem gradu na ostrvu Hajnan, u Južnom kineskom moru. Kažu da su eksperti za obalnu infiltraciju, patrolu u džungli i urbani antiterorizam.

Iako je borba ispod talasa uvek bila deo repertoara vojnih ronilaca, samo je nekolicina oružanih snaga usvojila specijalno vatreno oružje u protiv-ronilačke svrhe ili ronilačku samoodbranu. Sa tim oružjem komandosi se moraju približiti svojim ciljevima da nadoknade strogo ograničen domet vatrenog oružja, koje koriste.

Među dotičnim oružjem su i podvodne jurišne puške QBS06, široko govoreći kineski ekvivalent pušaka APS, koji su koristili ruski mornarički komandosi.

APS datira iz Sovjetskog Saveza, gde je očigledno bio napravljenn za borbu protiv napada američkih žaba. APS – ruski akronim koji stoji za „Specijalna podvodna jurišna puška“ – usvojio je istu veličinu i konfiguraciju kao isprobana jurišna puška AK-47, sa ogromnim šaržerom koji sadrži 26 metaka 5,66 k 120 mm.

Originalni APS je 1990-ih pratio APS-DM, koji se razlikovao po tome što se mogao koristiti i pod vodom i iznad površine, pružajući borcu mnogo veću upotrebnu moć. Njegovi dvostruki okviri su nosili 26 metaka od 5,4 mm i standardne patrone 5,45 K 39. Još savremeniji ruski model je ADS koji je sposoban za upotrebu iznad ili ispod površine vode; njegova glavna odlika je upotreba municije 5,45 k 39 za obe situacije, što celokupni dizajn čini jednostavnijim i kompaktnijim.

Prema zapadnim izveštajima, QBS06 viđen u rukama komandosa ispalio je specijalnu municiju DBS06 od 5,8 mm. Uočljivi su u odvojivim plastičnim okvirima, od kojih svaki ima kapacitet od 25 metaka. Navodno njegova ciklična brzina paljbe iznosi oko 600 metaka u minutu.

Takođe se u videu pojavljuje i podvodni pištolj QSS05. Ovo oružje – sa okvirom za 8 mm municiju – očigledno je inspirisano podvodnim pištoljem SPP-1 od 4,5 mm , koji takođe sadrži i strelice. Dok je sovjetsko vatreno oružje ima četiri cevi, QSS05 ima tri cevi.

Treba napomenuti da izgleda da ovi elitni kineski komandosi koriste ono što izgleda kao komercijalna oprema za ronjenje, a ne specijalizovani uređaji za disanje koji koriste roniloci širom sveta.

Kako tenzije rastu u Južnom kineskom moru, tako Peking razvijaja svoje pomorske sposobnosti zadivljujućim tempom, kineski ronioci će očigledno biti sve potrebniji u budućem ratu.

Izvor: Blic
Video: People's Daily
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *