? Nizak Dunav – visok gubitak

? Nizak Dunav – visok gubitak

Kao i lane u ovo doba, nizak vodostaj Dunava ponovo stvara probleme, posebno rečnim transporterima. Oni su primorani da plove sa čak do 70 odsto manjim teretom, što im stvara i velike finansijske gubitke.

Kuda plovi ovaj brod? To možda ne znamo, ali ono što je gotovo sigurno, jeste da zbog niskog vodostaja, ne nosi pun kapacitet tereta. Sa gubicima zbog niske vode, suočavaju se gotovo svi koji se bave rečnim transportom.

“Ako pričamo o uvoznicima i izvoznicima, oni će uvoziti manje ili veće količine, ali će u nekom određenom periodu kada dođe vodostaj, to nadoknaditi. Ono što transporteri ne mogu da nadoknade jeste svaka ta tura koju oni završe je praktično u minusu, i to je nešto što je praktično nenadoknadivo”, kaže za RTV Aleksandar Krstić iz Rubikon šipinga.

Poučeni iskustvom od lane, kada ih je zbog niskog vodostaja Dunava, samo dva dana delilo od potpune obustave proizvodnje, beočinska cementara, na vreme se pripremila za ovakvu situaciju i obezbedila zalihe sirovina. Ipak, i to je trošak.

“Priprema, naravno, košta prilično novaca, između ostalog, zarobljen novac u zalihama veoma skupog repromaterijala. Sa druge strane, ove godine smo i povrh svega odlučili da očistimo kanal, odnosno pristup našeg kanala prema otvorenom toku Dunava, tako da smo i tu morali da uložimo nekih 150.000 evra u čišćenje”, potvrdio je Dimitrije Knjeginjić, direktor “Lafarž Srbija”.

Vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja u naredna četiri dana. To su podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a iskusni brodari kažu da bi nivo druge najveće reke u Evropi mogao da opada narednih i 20-ak dana. Zbog toga, nadaju se kišama u Nemačkoj i Austriji, koje bi mogle da doprinesu povoljnijem vodostaju.

Izvor: RTV
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *