šŸŽ„ NASA satelit, iznad bermudskog trougla, snimio Å”estougaone oblake

šŸŽ„ NASA satelit, iznad bermudskog trougla, snimio Å”estougaone oblake

Bermudski trougao je region u Severnom Atlantskom okeanu, gde je nestao određen broj aviona i brodova.

Popularna kultura pripisivala je različite nestanke paranormalnim aktivnostima ili čak nekakvom kolosalnom morskom čudoviŔtu, ali NASA je možda pronaŔla odgovor na viŔevekovno pitanje.

NASA satelit Tera Modis  kreće se oko 720 kilometara iznad Severnog Atlantika. Satelit je snimio obalne oblake, 240 kilometara od obale Floride, iznad Bahama, kada su meteorolozi uočili neÅ”to čudno.

Analizirajući snimke, primetili su niz oblaka u obliku Å”estougla. Raspon heksagona se kreće od 32Ā do 88 km i ne bi bio toliko intrigantan, ali ga sama lokacija čini fascinantnim.

Dr Randi Serveni, meteorolog Univerziteta u Arizoni, objasnio je ove anomalije.

 ā€žOvaj satelitski snimak je zaista bizaran, posebno Å”estougaoni oblik koji formiraju oblaci. Pomoću danaÅ”njeg radara, možemo zapravo otkriti stvari koje, pre toga, jednostavno nismo mogli da razumemo”, kaže on.

“Ove vrste heksagona nad okeanom su, u suÅ”tini, vazduÅ”ne bombe. Oni su formirani pomoću onoga Å”to se naziva mikro-olujni vazduh, eksplozija vazduha koji izlazi s dna oblaka i zatim udara u okean, stvarajući talase koji postaju joÅ” veći u interakciji jedni sa drugimaā€.

Naučnici pretpostavljaju da su ove vazduÅ”ne bombe možda dovoljne za prevrtanje čamca ili obaranje aviona. JoÅ” jedan satelitski snimak Velike Britanije pomogao je da se objasni Å”ta se događa ispod oblaka.

Odgovor se nalazi na udaljenosti od 7.200 km, na drugom snimku satelita, snimljenim iznad uzburkanog Severnog mora, pored obale Velike Britanije.

Pokazuje viÅ”e heksagona, koji se prostiru na  90.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine Irske.

Radarski snimak, napravljen istovremeno, otkriva nivoe morskih vetrova od skoro 160 kmh.

To je dovoljno moćno da stvara talase visoke preko 15 metara. Naučnici veruju da snažni vetrovi zabeleženi u Severnom moru postoje i ispod Å”estougaonih oblaka nad Bahamima. Tokom godina, problemi sa kompasom su navedeni kao jedan od glavnih razloga mnogih nestanaka.

Iako su neki smatrali da u tom području mogu da postoje neobične lokalne magnetne anomalije, dokazi za to nisu pronađeni. Kompasi imaju prirodne magnetne varijacije u odnosu na magnetne polove, činjenica za koju navigatori znaju vekovima.

Međutim, javnost možda nije toliko obaveÅ”tena i misli da postoji neÅ”to misteriozno u tome Å”to se kompas ā€žmenjaā€œ na prostoru velikom kao Å”to je Bermudski trougao, a Å”to je sasvim prirodna pojava.

Izvor:  Express
  •   
  •   

Komentar

VaÅ”a email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *