šŸŽ„ Napravljeno haj-tek plovilo sa laboratorijama i podmornicom

šŸŽ„ Napravljeno haj-tek plovilo sa laboratorijama i podmornicom

Posle priprema, koje su trajale nekoliko dana, u Tulči je porinuta istraživačka jahta “REV Ocean”, duga 182,9 metara. Brod, koji će služiti za istraživačke ekspedicije, napravila je norveÅ”ka brodograditeljska kompanija VARD u Rumuniji, prema projektu kompanije “Espen Oeino”.

U istraživačkom modusu jahta može da primi 60 naučnika i 30 članova posade, odnosno 36 gostiju i 54 članova posade, ukoliko se koristi za luksuzna istraživačka putovanja. UnutraÅ”njost istraživačke jahte dizajnirala je kompanija “H2 Yacht Design” iz Londona.

“REV Ocean” će dostizati brinu od 17,8 čvorova, a moći će neprekidno da plovi 21.120 nautičkih milja pri brzini od 11 čvorova, Å”to bi bilo dovoljno da se obiđe oko 98 odsto obima Zemlje.

Sledeće odrediÅ”te jahte “REV Ocean” je brodogradiliÅ”te VARD u NorveÅ”koj, gde će ostati oko osam meseci, radi opremanja. Izgradnja će definitivno biti zavrÅ”ena u Nemačkoj, gde treba da stigne u prvom krvartalu 2021.

Haj-tek plovilo, opremljeno sonarima, laboratorijama i podmornicom, čiju je izgradnju u Rumuniji naručio norveÅ”ki milijarder, koristiće se za istraživanja u svrhu zaÅ”tite mora.

Izvor:  Superyachttimes.com
  •   
  •   

Komentar

VaÅ”a email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *