? Na dnu mora leži olupina broda i na njoj blago vredno 20 milijardi dolara, sada nekoliko država kreće u rat za plen

? Na dnu mora leži olupina broda i na njoj blago vredno 20 milijardi dolara, sada nekoliko država kreće u rat za plen

Vekovima je galija “San Hose” ležala na dnu okeana, ali sada je u centru sprora oko nadlženosti, sa više strana koje polažu pravo na bogatstvo koje se nalazi u njoj.

Galija se zapalila i potonula 8. juna 1708. godine kod obale Kartagene u Kolumbiji. Njena posada borila se sa britnaskim brodom kasno popodne, a do noći je galija sa 62 topa nestala u Karipskom moru. Sa njom je potonulo skoro 600 ljudi i 20 milijardi dolara vredno zlato, srebro i dragulji.

Misterija galije je dugo fascinirala čovečanstvo. Čak je i nobelovac, pisac Gabrijel Garsija Markes u svom čuvenom delu “Ljubav u doba kolere” izneo planove svog glavnog lika Florentina Arise da zaroni i povrati blago sa “San Hosea” zarad ljubavi.

Misterija koja je okruživala galiju počela je da se razotkriva 2015, kad je kolumbijska vlada objavila da ju je pronašla. Četiri godine kasnije olupina je i dalje na 600 metara dubine u vodama Kolumbije, dok pravo na njeno blago polaže više strana. Galija je u središtu pravne bitke skoro 40 godina.

Galija je napustila panamsku luku Portobelo krajem maja 1708. Bila je krcata zlatom, srebrom i draguljima iznetim iz Perua, čija se vrednost danas procenjuje na između 10-20 milijardi dolara. Blago je poslato španskom kralju Filipu V, koji se oslanjao na izvore iz svojih kolonija da finansira Rat za špansko nasleđe.

Kapetan galije Hose Fernandes de Santilan bio je svestan da bi Britanci, koji su učestvovali u ratu, mogli napasti brod kod Kartagene, gde je trebalo da se usidre samo na kratko da poprave brod pre nego što nastave put Havane i potom dalje do Španije.

Ali, predveče 8. juna bitka je počela. Britanska mornarica, naoružana pištoljima, mačevima i noževima, pokušala je tri puta da upadne na galiju i zauzme je. Nijedna ni druga strana nije želela da brod sa blagom potone.

Gonsalo Zuniga, kurator Karipskog pomorskog muzeja u Kartageni, spekuliše da je kapetan galije umesto da se vrati praznih ruku radije zapalio barut i spalio brod. Galija je zvanično otkrivena 27. novembra 2015. uz pomoć robotske podmornice “REMUS 6000” američkog Okeanografskog institute Vuds Hol.

Kolumbijska vlada nije otkrila tačnu lokaciju čuvene galije, koja se često naziva “svetim gralom” među olupinama, ali je rečeno da je blizu Ostrva Rozario, tropskog arhipelaga i nacionalnog parka 40 kilometara dalje od Kartagene.

Procenjuje se da kod obale Kolumbije na dnu mora leži 1.000 brodova koji čekaju da budu otkriveni.

Uprkos tome što je galija pronađena u kolumbijskim vodama, nema garancije da će blago – ako se pronađe i izvadi – ostati u zemlji. Španija je već pokazala interes za svoj deo kolača, kao i bolivijska domorodačka nacija Khara Khara, sa čije je zemlje odneto bogatstvo.

Izvor: BBC
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *