🎥 Labudovo okno – zimski raj za ptice Evrope

🎥 Labudovo okno – zimski raj za ptice Evrope

Jedno od najvažnijih zimovališta vodenih ptica u Evropi, dragulj prirode i mesto edukacije domaćih i stranih ornitologa, nalazi se u belocrkvanskoj opštini, na obali Dunava. Tu zimuje više od 270 zaštićenih vrsta. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica drugu godinu zaredom na Labudovom oknu organizuje prstenovački kamp, tokom kojeg uhvati i obeleži više od 2.000 ptica.

Od ukupno 270 vrsta, koliko je do sada zabeleženo na ovom području, čak 60 su strogo zaštićene. Neke, kojima u svetu preti izumiranje, poput crnog orla ili guske crvenovoljke, mogu se redovno, u toku migracije ili zimovanja, naći baš na Labudovom oknu.

To je zimovalište za 40.000 divljih gusaka i mesto gde se gnezdi najveća kolonija lasta bregunica u Evropi. Zato se na Labudovom oknu redovno okupljaju i orintolozi, a poslednjih mesec dana 30 stručnjaka boravilo je ovde i prstenovalo više hiljada ptica.

„Češće su nam vrste šumske pevačice, kao što je ova plava senica, trstenjaci, grmuše i zviždci, a ređe vodene ptice neke vrste šljukarica, koje se ređe uhvate“, rekao je Nenad Spremo, prstenovač saradnik Centra za markiranje životinja.

Ptice se pregledaju, mere, proverava se u kakvoj su kondiciji i koliko su spremne za predstojeću selidbu. Sve to beleži se u jedinstvenu bazu podataka.

„Tako da su to sve neki parametri koji nam pokazaju gde žive ptice, kakav je kvalitet njihovog života i koji su to ugrožavajući faktori na tom njihovom selidbenom putu“, istakla je Sandra Jovanović, iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

Petočlana pordica Jančić iz Beograda ne propušta ni jedno okupljanje orintologa.

„Ovde izučavamo ptice, prstenujemo ih da bi lakše odredili put seobe. Za sada sam uglavnom video velike senice, plave senice, dugorepe senice, zviždce i još mnoge druge ptice“, rekao je Petar Jančić.

„One su veoma korisne, one jedu muve, mušice, smrdljive martine“, napominje Adrijana Jančić.

„Ono što mi želimo je da motivišemo druge roditelje da izvedu decu u prirodu, da zajedno sa njima uče, proučavaju i iz tih aktivnosti će se stvoriti jedna prirodna ljubav dece prema svom okruženju“, napomenula je Nataša Jančić,  iz udruženja „Mini eko zona“.

Tokom prstenovačkog kampa na Labudovom oknu obeleženo je više od 2.000 ptica. Među njima i debelokljuna čigra, koja je tek drugi put primećena u Srbiji.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *