­čÄą Koliko zanata zna jedan brodomodelar

­čÄą Koliko zanata zna jedan brodomodelar

Svet mo┼że da se obi─Ĺe i da se ne izlazi iz sopstvene sobe. U tome je uspeo Zlatko Paji─ç, brodomodelar iz Smedereva, koji je za skoro tri decenije izradio vi┼íe od 50 maketa brodova, a na taj na─Źin je uspeo da nau─Źi mnogo o istoriji brodogradnje.

Zlatko Paji─ç, je ro─Ĺen pored Dunava. Otac mu je bio u mornarici i zato ne ─Źudi odakle ljubav prema brodovima. Umesto avijati─Źara, postao je brodomodelar, a njegovi ru─Źno ra─Ĺeni modeli istorijskih jedrenjaka krase mnogobrojne kolekcije zaljubljenika u brodove. Za svaki mu je trebalo prose─Źno od ┼íest meseci do godinu dana.

“Brodomodelarstvo je jedan divan hobi koji spaja ljude i koji omogu─çava da upoznajete neke divne ljude i da menjate divna iskustva i ┼íto je najlep┼íe, da pobegnete od stvarnosti, kada radite brod, vi niste na tom mestu, vi ste negde u svom svetu”, navodi brodomodelar Zlatko Paji─ç. 

Za brodomodelara, pored mnogih, najva┼żnija ve┼ítina je i strpljenje. Paji─ç ka┼że da brodomodelari rade nekoliko zanata, i da je osim posve─çenosti, za ovaj posao neophodno mnogo ljubavi.

“Za bavljenje brodomodelarstvom treba 17 zanata. Drvodeljstvo, treba da poznajete duborez, snalazimo se sa tim ┼íivenjem jedara, sam postupak ┼íivenja jedara se sastoji od pet radnji. Morate da znate pomalo i da kujete, ne ba┼í kao kova─Źi, ali kujemo sitne delove za brod”, obja┼ínjava Zlatko Paji─ç.

Da bi se napravila dobra maketa, mora da se poznaje ─Źitava istorija broda. Kako ka┼że Zlatko, za svaki brod je sproveo detaljna istra┼żivanja. Malo poznata ─Źinjenica je da istorija brodogradnje u Smederevu se┼że u 16. vek.

Brodogradili┼íte “Dubravica” pominje se prvi put 1521. godine, kada su u njemu napravljeni brodovi na vesla, koji su bili opremljeni i oru┼żjem. Tako─Ĺe, tu pravljeni brodovi za poslednji pohod Sulejmana Veli─Źanstvenog.

“U Smederevu u brodogradili┼ítu naprave 85 brodova za godinu dana. Sada da nam daju da ih napravimo 85 za godinu, ne bi mogli. Ina─Źe, mera ide; jednu “Triremu” je majstor sa ┼íestoricom pomo─çnika pravio 2 godine, e sad izra─Źunajte koliko je bilo majstora u Smederevu koji su ih napravili 85 za godinu dana, Savr┼íeno brodogradili┼íte!”, ka┼że Zlatko Paji─ç.

Zlatkovi brodovi, na┼íli su se na mnogobrojnim izlo┼żbama, a prema njegovoj maketi, izgradi─çe se srpska ┼íajka u prirodnoj veli─Źini. Nakon ovog projekta, sledi novi, koji mu je izuzetno va┼żan.

“Imate recimo i neke ciljeve, ┼íto ho─çete da ostvarite. Bio sam pro┼íle godine u manastiru Sopo─çani i video sam da imaju jedan drveni jedrenjak i ja sam onda igumanu obe─çao da ─çu ja njima napraviti brod. To je brod kojim je Sveti Sava oti┼íao na Svetu Goru. I onda oni pitaju – jao, pa jel zna┼í Zlatko kako to izgleda, ja ka┼żem znam, napravi─çu ga. Eto to je recimo moj slede─çi zadatak, da njima napravim i poklonim taj brod, da ostane neki trag i njima, kako se nekad plovilo”, navodi Zlatko Paji─ç.

Za izgradnju maketa, potrebno je vreme. Zlatko se nada, da ─çe uspeti da ga odvoji i za jedan od najlep┼íih i najte┼żih modela za pravljenje – Vikin┼íki Draka, koji je san mnogim brodomodelarima.

Izvor: RTS
  •   
  •   

Komentar

Va┼ía email adresa ne─çe biti objavljivana. Neophodna polja su ozna─Źena sa *