🎥 DIM IZNAD DEPONIJE U VINČI: Građani se žale na smrad NADLEŽNI: Nema otvorenog požara, ni opasnosti po ljude

🎥 DIM IZNAD DEPONIJE U VINČI: Građani se žale na smrad NADLEŽNI: Nema otvorenog požara, ni opasnosti po ljude

Već desetak dana Beograđani, po svim merenjima i parametrima, dišu izuzetno zagađen vazduh, a sada se pojavio i novi problem – dim koji već danima kulja sa deponije u Vinči.

Pritužbe građana ovog dela prestonice počele su da stižu sredinom sedmice, na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije na kojima se jasno video dim koji dolazi iz pravca deponije u Vinči. Ipak, nadležni su se oglasili tokom jučerašnjeg dana.

Iako se na noćnim i dnevnim snimcima vidi da Vinča gori, nadležni tvrde suprotno

U redakciju N1 stigla je informacija da deponija Vinča ponovo gori. Na noćnim snimicma napravljenim dronom do kojih je došla redakcija N1 vidite najveće odlagalište otpada glavnog grada – u plamenu.

Dnevni snimci svedoče o gustom dimu koji se širi oko deponije. Ekipa N1 pokušala je da snimi situaciju i sa tla, ali joj prilazak deponiji nije dozvoljen. Baš kao ni aktivistima stranke “Slobode i pravde”.

“Ja vam kažem ja vam ne dam ličnu kartu, jer ovo nije javni interes, vi štitite privatni interes lopova”.

“Vi izvolite stavite lisice, hapsite, naš nije problem”, čulo se ispred deponije.

Situacija je na momente bila na ivici incidenta.

“Danas smo tu zajedno sa potpredsednikom naše stranke došli da snimimo mali klip u kojem bi pozvali građane da nose maske”, rekao je Branko Miljuš iz Stranke slobode i pravde.

“Maske, kako bi zaštitili sebe, svoje zdravlje i svoje porodice, jer ova istina mora da se zna”, dodaje Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde.

Do istine su, doduše drugačijim metodama, pokušali da dođu i aktivisti Ne davimo Beograd.

“Mi smo jutros pokušali da uđemo na deponiju Vinča nisu nam dozvolili, ali smo u razgovoru sa radnicima na deponiji došli do saznanja da deponija ponovo gori. Nivo zagađenja u svim okolnim mestima je jako visok, dakle višestruko je uvećan broj PM čestica, koje su direktno odgovorne za respiratorne infekcije i direktno ugrožavaju zdravlje građana”, kaže Vladimir Radojičić iz Ne davimo Beograd.

Ono što ni merenja ni kamere nisu zabeležile je jak miris dima koji se širi oko deponije. Kaže se gde ima dima ima vatre, ali da ne bismo donosili preuranjene zaključke o tome šta se unutra dešava i koliko to dugo traje, sačekaćemo odgovore na pitanja koja smo uputili Gradu Beogradu i javnom preduzeću Gradska čistoća.

Resorni ministar konstatuje da požari na deponijama nisu retkost i da će sve ubrzo biti pod kontrolom – sa druge strane, gradske službe uveravaju da opasnosti ni nema.

“Na deponiji Vinča nema otvorenog požara pa samim tim ni opasnosti po ljudsku i životnu sredinu kao i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe JKP “Gradska čistoća”, Sekeretarijata za inspeksijcke poslove, kao i sektora za vanredne situacije koje su od petka na terenu”, navodi Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

I za kraj, prisetimo se i slika iz maja 2018, kada je Vinča gorela skoro mesec dana, a gradske vlasti takođe uveravale da posledica nema – ni po kvalitet vazduha, ni po zdravlje građana.

Izvor: N1

– Na deponiji Vinča nema otvorenog požara pa samim tim ni opasnosti po ljudsku i životnu sredinu kao i kvalitet života naših sugrađana, utvrdile su stručne ekipe JKP “Gradska čistoća”, Sekretarijata za inspekcijske poslove, kao i Sektora za vanredne situacije koje su od petka na terenu – saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Prema rečima Darka Glavaša, gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima ekipe su izašle na teren i vrše aktivnosti kako bi se utvrdilo odakle dolazi dim i trenutno se vrši sanacija tog dela deponije. 

Prilog sa TV N1

Na ovaj način samo je potvrđeno da dim koji su prethodnih dana mogli da vide mnogi Beograđani dolazi upravo iz Vinče.

– Ovo su situacije koje se često dešavaju što i jeste jedan od razloga zbog kojih je Grad Beograd prepoznao ovaj višedecenijski problem i pristupio zatvaranju deponije u Vinči kao i javno-privatnom partnerstvu. Na taj način rešiće se višedecenijski problem građana, napraviće se postrojenje za preradu čvrstog otpada, iz čega će se dobijati toplotna i električna energija – rekao je Glavaš dodavši da je poznato da situaciju dodatno pogoršavaju i samostalni recikleri kao i stanovici neformalnih naselja koji godinama na ovoj lokaciji pale gume i odvoze svoj otpad koji tamo uništavaju. 

Glavaš je istakao da su ekipe Zavoda za javno zdravlje, gradskih sekretarijata i preduzeća i dalje na terenu, prate situaciju na deponiji i reagovaće ukoliko bude bilo potrebno.


POSLEDNJI VEĆI POŽAR IZ 2017.

Poslednji veći požar na deponiji u Vinči zabeležen je u maju i junu 2017. godine kada je dim zadavao mnogo muke velikom broju Beograđana, a akcija gašenja trajala je oko mesec dana.

– Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s obzirom na to da su napolju visoke temperature. U gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara. U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije – istakao je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Blic / N1
  •   
  •   

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *